Életed Potenciálisan Leghasznosabb Tőzsdetanfolyama Avagy Gann

Életed Potenciálisan Leghasznosabb Tőzsdetanfolyama Avagy Gann

Néhány hónappal ezelőtt említést tettem a 2016. nyárvégi mastermind tanfolyamról (itt az eredeti poszt).

Azóta is kapok emaileket ezzel kapcsolatosan. Ezek lényege gyakorlatilag azonos: “Nem lehetne-e egy rövidebb, egyszerűsített formában valami hasonlót tartani Magyarországon is hogy ne kelljen a “Világ végére” elrepülni?” A válasz a poszt végén.

A charting szoftverek túlnyomó többsége hasonlóan néz ki: a vízszintes tengelyen az időt mérjük, a függőlegesen az árat. Maga a chart görbe pedig az idő függvényében mutatja az ár alakulását.

Amikor a traderek többsége ránéz a chartjára mégis csupán az árral foglalkozik – az idő, mint fontos tényező eszébe sem jut. Az természetes, hogy megpróbál bizonyos, ismétlődő alakzatokat találni (pl. dupla top, csatorna, ék, háromszög, stb.). Mások mindenféle un. indikátorokat próbálnak használni. Ezek közös jellemzője, hogy (döntő többségük) magából az árból kerül kiszámításra – tehát eleve csak a múltat mutathatja. A rövid periódusú indikátorok nagyon gyorsan mozoghatnak (csapkodnak), míg a hosszabb periódusúak lassabban reagálnak csak a fejleményekre. Például a divatos 14 periódusú RSI indikátor nem a jelen helyzetet mutatja, hanem az elmúlt 14 nap (napi chart esetén) átlagát. Léteznek egészen jól használható indikátorok – de ezek nem azok, amiket a többség használ.

Aztán a kisebbség, akik már sok éve tradingelnek, rájön, hogy az ármozgások bizonyos geometriai alakzatokat vesznek fel. Észreveszik, hogy milyen remekül lehet használni négyszögeket, köröket, ellipsziseket és még számos geometriai formációt. A probléma, hogy hamarosan rádöbbennek, hogy ami egyszer egyértelműen és látványosan működött – ugyanaz, másodszorra, látszólag teljesen hasonló szituációban már nem működik. Aztán legközelebb ismét jól néz mi – majd a következő alkalommal egyáltalán nem. Ennél az akadálynál sokan feladják.

Az érdeklődő típusúak itt kezdenek el kutakodni és ezzel kapcsolatban sok érdekes információra bukkannak az interneten. Előbb-utóbb a több évtizeddel ezelőtt élt híres traderek életrajzát, az általuk írt könyveket olvassák. Számomra mindíg frissítően hatnak ezek a könyvek, tanfolyami anyagok, mert logikusak és nincsenek túlkomplikálva. És mindössze két komponens létezik – az idő és az ár. Igen, a régi nagyok csak ezt a kettő “indikátort” használták. Hadd hangsúlyozzam: az idő is indikátor.

W.D. Gann, a történelem egyik legsikeresebb tradere, jött rá arra, hogy az idő és az ár azonos mértékegységgel mérhető. Márpedig ha ez így van – akkor felcseréhetők!

W.D. Gann

 

Kevesen realizálják, hogy a mai, un. “modern” charting szoftverek meglehetősen haszontalanok. Azon egyszerű oknál fogva, hogy az idő és az ár kapcsolatát tévesen mutatják. Más az idő mértékegysége (perc, óra, nap, stb.) és más az áré (cent, dollár, stb.). Pedig – hangsúlyozom ezt – Gann mintegy száz évvel ezelőtt már rájött, hogy a kettő teljesen felcserélhető.

A mai chartok csinosak, szép színesek is lehetnek, sok kütyüvel telepakolva – de a valósághoz semmi közük, vagyis ahhoz, hogy az ár és az idő kapcsolatát tökéletesen ábrázolják és visszaadják.

A traderek többsége persze nem is hallott ilyesmiről és idejében szorgalmasan próbálja kitalálni, hogy milyen periódusú mozgóátlagot vagy stochastic indikátort használjon.

Gann és kortársainak az volt a szerencséje, hogy az ő idejükben nem léteztek komputerek. Ennélfogva általában saját maguk rajzolták meg minden este a chartjaikat. Gann néhány chartja beborította a fél szobáját – a többi néhány pedig alig fért el a lakása falain. (A modern tradernek nincsenek ilyen problémái, hiszen a komputer telezsúfolja a monitort az összes adattal.) Cserébe viszont Gann (és társai) abban az áldásban részesültek, hogy láthatták a chartokon az ár és az idő valódi kapcsolatát. (Igen, jól sejtetted, a “modern” kor traderei lemaradnak erről.)

Mindazok, akik saját chartjaikat megrajzolták esténként számos érdekes, a témával kapcsolatos dologra jöttek rá (hívhatjuk a Természet törvényeinek is) és jelentős profitokra tettek szert. Gann annak idején $5000-ért tartott tanfolyamokat az érdeklődők számára. (Nem teljes, un. master tanfolyamokat, hanem inkább olyanokat, amelyeken a munkásságának csak részterületeit érintette.) Ne feledjük el, hogy abban az időben egy átlagos családi ház ára $7800 volt, egy átlagos autót $265-ért vehettek meg! 

Gann-re amiatt is emlékezik az utókor, hogy a sikeres kereskedési módszerének a titkát magával vitte a sírba. (Érdekes, hogy Wall Street-től nem messze van a sírja.)

Ő maga azt mondta, hogy a könyveiben minden le van írva, ami a sikeres kereskedéshez szükséges. Halála óta sok ezren próbálták megfejteni a titkot – inkább kevesebb, mint több sikerrel. Számos könyve (amely a tradinggel kapcsolatos) valóban hasznos – de messze van attól, amit mindenki keres.

Gann-re jellemző, hogy itt-ott eldug egy-egy nyomravezető jelet, aztán amikor megtalálod rájössz, hogy egy újabb jelre van szükséged a továbblépéshez. Rendkívül frusztráló tud lenni – ugyanakkor izgalmas örömmel is párosul, amikor bebizonyosodik, hogy rájöttél valamire, ami ténylegesen használható a tradingelésben. 🙂

Egyértelmű, hogy Gann szándékosan megizzasztja azokat, akik kutatnak a “titok” után. Játszik velük. Hadd ajánljak két könyvet azoknak, akik hajlandóak játszani. (Alapfeladatként olvasd el és értsd meg Gann összes könyvét, amely valóban a tőzsdézéssel foglalkozik!) Aztán olvasd el a “The Magic Word” címűt! Majd miután értetlen arcot vágsz és picit mérges is vagy ugorj neki a “Tunnel Thru The Air” című regényének! Sok sikert kívánok!

Világszerte néhány tucat azok száma, akik legalább kis részeket megfejtettek a Gann-talányból. Sok információ található az interneten – mindenkinek el kell döntenie magának, hogy azok mennyire hasznosak a valóságban.

W.D. Gann egyébként 1878-ban született, a századfordulót követően kezdett el tradingelni, majd 1908-ban New York-ba költözött, hogy megnyissa saját bróker cégét. Kereskedési módszere tisztán idő és ár analízisből állt (zéró indikátor). Ez lehetővé tette számára, hogy tudja előre mikor várható a trend megfordulása és milyen árakon érdemes egy új pozíciót nyitni és mely áron lezárni. Ezzel a módszerrel mintegy ötven millió dollárt halmozott fel és a történelem egyik legprofitábilisabb tradereként maradt fent az emléke.

Trading módszerével olyan pontosságot ért el, hogy vállalta a kihívást és az egyik jelentős New York-i pénzügyi lap munkatársainak a jelenlétében kereskedett 25 munkanapon át. A 286 tradingből 264 volt sikeres. Ne feledjük, hogy akkor nem léteztek komputerek, nem volt okostelefon, nem volt CNBC, Bloomberg, stb. Csak otthon a falat beborító chartok és a tenyerére írt számok (ez utóbbiról beszéltem már több tanfolyamunkon is).

Kanyarodjunk vissza egy kicsit a mai, “modern” charting szoftverekhez. Kettő feltétele van annak, hogy a charton valóban az ár és az idő “Természethez hű”, igazi viszonyát láthassuk. Az egyik feltétel neve “squaring” – amikor is precízen vigyázunk arra, hogy egy adott időegység alatt az ár egy adott egységnyit mozog. Ha ez nem így van, akkor a chart alkalmatlan precíz előrejelzésre és geometriai alakzatok alkalmazására. (Természetesen, ettől még lehet használni egyéb kereskedési stratégiákhoz – de az említettekhez semmiképpen.) A másik feltétel megtárgyalásába most nem megyünk bele.

A Földön – legjobb tudomásom szerint, miután teszteltem mintegy félszáz különböző szoftvert – jelen pillanatban három (azaz 3) charting szoftver képes erre. Nem sok!

Most jövök én. Húsz évnyi trading tapasztalattal mögöttem (ismeritek a sztorit, licensszel rendelkező értékpapírbróker az USA-ban, csomó szaklicensz, hedge fund management, jelenleg pedig készülök – első vizsgát sikerrel vettem – valamire, aminek a titulusa “Chartered Market Technician”, jelenleg 1500 aktív fővel az egész Világon), sok ezer órát (és dollárt), tömérdek munkát beletéve azt hiszem – bocsánat, helyesebben mondva tudom, hogy “valamire” rátaláltam.

Hogy ez Gann-e vagy sem? (Egyébként az!) Szóval a kirakósjátéknak egy részét sikerült megfejteni. Milliónyi változatot, verziót követően, sok órányi meditálás, határtalan alázat kinyilvánítása után megkaptam azt az ajándékot – nehéz ezt leírni. Szóval, ha leülök egy (megfelelő) chart elé, akkor egy múltbeli ár alapján meg tudom mondani, hogy a jövőben mikor fog fordulni a trend. Sokaknak ez semmit nem jelent, mert nem az ő trading stílusuk – de ez nem is nekik szól!

Ez azoknak szól, akik analitikus típusúak, szeretnek felfedezni dolgokat és átélni a csodálkozás örömét, amikor a szád tátva marad és önkéntelenül azt mondod, hogy “Ilyen nincs!”. Aztán néhány másodperc múlva magadban mormolod, hogy “Dehogy, nincs! Hiszen ezt kerestem és most megtaláltam!” és még aznap százszor ugyanazt megcsinálod, hogy meggyőzd magad. Aztán másnap, meg minden nap hónapokon át gyakorlatilag napi 14 órában. És mindezt egy kalkulátorral a kezedben úgy, hogy a végén már előre rámutatsz a chartra, hogy “Márpedig te itt fogsz fordulni X napon!”.

Feltaláltam a kereket? Nem! Ez a Szent Grál (Holy Grail), amely mindent megold? Abszolút nem! OK, de legalább olyasmit találtam meg (nem FEL, hanem MEG), amely nagy mértékben segíti a tradinget? Abszolút!

Hogyan lehet használni? Ha bent vagy egy pozícióban, a traderek elsöprő többsége árban határozza meg a célt, a kiszállást (ez lehet Fibo alapú, MM, de az árhoz kötött.) Nos, ha tudom, hogy az ártrend meg fog változni X napon – akkor az előtte való napon kiszállok (hiszen másnap ellenem fog menni). Tehát idő alapú a cél (nem a hagyományos ár alapú). Azt már csak óvatosan jegyzem meg, hogy azonnal lehet a trend ellen nyitni egy pozíciót (azok számára, akiknek a stílusához ez passzol).

A rendszert napi charton használom – ideális opciózáshoz. Nem kell sok időt tölteni vele, hiszen tudom, hogy melyik napon kell belépni és melyik napon kell kiszállni.

Működik 1oo% pontossággal? Nem! (Utólag általában kiderül, hogy valamit elrontottam.) Ne feleljtsd el, hogy a tőzsdei kereskedésben akár 4o% találati aránnyal is lehetsz szépen profitábilis – a lényeg a pozíció menedzselésén van – amikor nyersz sokat nyerjél, és amikor veszítesz az kevesebb legyen. Ennyi! Ezzel a módszerrel ráadásul az említett 4o% jelentősen feltornázható!

“Ha elkezdem használni a rendszert, másnaptól milliomos leszek?” Nem! Mint mindent a Világon, gyakorolni kell. Eleinte nem mersz kereskedni, mert nem hiszed el, hogy meg tudod állapítani sok nappal előre, hogy mikor fordul a piac. Aztán mosolyogni fogsz, amikor rájössz, hogy meg tudod csinálni. (Nyilvánvalóan gyakorolni kell. Elvégre, ha kapsz egy új Ferrarit, attól még nem válsz azonnal Formula-1 világbajnokká. Nem is az a cél.)

Tehát, az említett 3 charting szoftver cég egyikével megállapodtunk (igen, néhányan tudjátok, hogy kiről van szó), hogy megírják a kódot – magyarán a szoftver szerves részét fogja képezni az általam kitalált/megtalált eszköz. Az ő szerverükön lesz. Magából a szoftver belsejéből férsz hozzá. De, nem mindenki – csak akit hozzáadok az engedélyezett felhasználók listájához.

Néhány napja a chatroom-ban elkezdtem chartokat feltenni, amelyeken az “új módszerrel” készült időjelek (függőleges vonalak) vannak jelezvén a trend fordulókat (igen, a jó öreg manuális technikával hoztam létre őket), nagyon lelkes visszajelzéseket kaptam. Itt egy mai, alig néhány órával ezelőtt kapott email részlete:

“Szia Gyula , ez hihetetlen vagy megfejtetted vagy annyira kozel kerultel a Gann “titokhoz” hogy mukodik. Gratulalok hozza, …………… ha egyszer errol konyvet adsz ki szolj :-)) bar kétlem hogy kiadsz mert azt kb aranyarban kellene kiadnod. Nem sok ember van , talan senki aki meg ennyi infot is kiadna még Ìgy template szinten sem, hanem megtartja maganak. De kb megertettem a motivaciod amiert tanitani kezdtel az tulmutat a csak penzen. Gratulalok megegyszer udv…..” (név, amit most nem írok ide).
Ez az eszköz/stratégia mindenkinek való? Nem! Aki például szereti a daytradinget (én is odavoltam érte sok évvel ezelőtt), annak nem ajánlom. Ahogy említettem is, a rendszer napi chartra van kihegyezve. Tehát ideális lehet olyanok számára, akik szeretnek tradingelni (esetleg opciózni) – de nem feltétlenül napi sok órán át. Egy dologtól viszont óva intelek. Ha hozzájutsz az eszközhöz NAGYON sok időt fogsz vele tölteni! “Bogarászni” fogod a chartokat éjjel-nappal. 🙂

Igen, működik mindenen, ami él és mozog – részvények, indexek, forex, árutőzsdei termékek, stb.

Húsz év alatt észrevettem, hogy létezik szép számú trader, akik jól tudják elkapni a charton a csúcsokat és a völgyek alját – de az időzítéssel (timing, vagyis az, hogy mindez mikor fog megtörténni) hadilábon állnak. Ez a tipikus esete annak, amikor “Tudtam, hogy igazam lesz – de kár, hogy sokkal később, mint szerettem volna!”) Nos, az ő számukra is ideális lehet az “új eszköz”.

Max. három (de inkább kettő) héten belül tartunk egy tanfolyamot Magyarországon (valószínűleg először és utoljára ebben a témában, hiszen ez az eszköz nem a tömegek számára készült). Max. az első 20 fő lehet jelen. A részvételi díj 750 Euro. (Előleg 350 Euro, helyszínen 400 Euro). Ha érdekel, kérem jelezd minél előbb: traderbambu @ gmail . com

Az “új eszköz” a jövő héten lesz kész (a szoftveresek tegnapi információja szerint) a hozzá tartozó “back office”-al (a számomra). Előfizetni a tanfolyami részvétel nélkül nem lehetséges, hiszen nem tudnád, hogy miképpen kell használni!

A jó hír, hogy a régebben megemlített egyéb “BambuCharts”-os eszközök is jönnek sorban. A mostani tanfolyam résztvevői megkapják a hozzáférést nem csupán az “új eszközhöz”, de a következőhöz is! Ismét itt a figyelmeztetés: miután hozzáférsz az eszközökhöz, “szerelembe fogsz esni” és a szabadidőd nagy részét el fogja vinni. 🙂

Ahogy Gann mondotta száz évvel ezelőtt: “Amikor az Idő és az Ár találkoznak – a trend megváltozik.”

Mellékelve a DAX napi chartja. Az “új eszköz” függőleges (szaggatott) vonalait kombináltuk a meglévő vízszintes, kék vonalakkal (amelyeket a szoftver szintén automatikusan tesz a chartra – semmi dolgunk vele). 

Frissítés: az első 12 óra alatt elfogyott a rendelkezésre álló helyek fele. (Van aki 5 órát ül a repülőn, hogy velünk lehessen – és persze 5-t vissza.)

 

DAX kereskedés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Életed Potenciálisan Leghasznosabb Tőzsdetanfolyama Avagy Gann

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.