Mi Lesz Az Aranyárral?

Mi Lesz Az Aranyárral?

Mostanában sokan teszik fel nekem is ezt a kérdést. Főleg azóta, hogy a média is tele van egy Wall Street-i szakértő véleményével, aki szerint az arany ára “akár $350-ra is eshet”.  “Akár.., akár….”  Néhány évvel ezelőtt “akár $20,000”  vagy “akár $50,000”-al volt tele a sajtó.

A jövőt senki sem látja. Viszont ne felejtsük el, hogy a bullish vagy bearish hisztéria határozta meg mindíg is a nemesfém árát. Ha az ár ma $5o,ooo lenne, akkor még vennék, hátha sokkal feljebb megy. Ha nyomorult tíz dolláron állna – akkor még shortolnák – hátha lemegy nullára. Mindíg a hiszti és a túlreagálás.

Sok oka lehet az arany gyengeségének. Például, ha a világgazdaság dübörög. (Ez ugyebár most nem éppen igaz.) Kíváló a gazdaság résztvevőinek a hatékonysága. (Az USA és még néhány ország az egész Földön, aki ebbe a kategóriába tartozik. Görög-, Olasz-, Spanyolország, Portugália, kishazánk csupán vicc kategória ebből a szempontból – hogy csak a környezetünket pásztázzuk.) Minimális az adósság mértéke. (Ez még távolról sem igaz. Az un. “fejlett országok” olyan mértékben el vannak adósodva, hogy a terheket még a polgárok unokái is nyögni fogják.)

Az ingatlan piac egészséges és megbízható. (Hmmmmm, évek óta “megbízhatóan megbízhatatlan”. Mennyit ért – a valós piacon – a lakásod mondjuk 2oo6-ban és mennyit ér ma?) Néhány nappal ezelőtt olvastam valamelyik magyar portálon, hogy “hurrá, az ingatlan piac ismét zakatol” (miután sok-sok százalékot pottyant 2oo7 óta). Aztán kiderült, hogy mit értenek ők ezalatt. A 23 Budapesti kerületből egyetlen egyben emelkedtek minimálisan az árak. A többi huszonkettőben – semmit. Győrben és Budapesten megugrottak a lakásbérleti díjak. Én ezt aképpen értelmezem, hogy nincs készpénz vásárolni és a bankok sem hajlandók finanszírozni a jelzáloghiteleket. A kuncsaftok nem tudják kvalifikálni magukat a hitelre. Egyébként a győri emelkedésnek egyértelműen a helyi gazdaságot mozgató Audi gyár az oka. Az itt dolgozó Audi alkalmazottaknak valahol lakniuk kell. Ez feljebb nyomta a bérleti díjakat. Ha egy negatív gazdasági helyzetben az Audi csökkentené a termelését, akkor gyakorlatilag Győr és környéke gazdasága kivégeztetne. Annyira függ a város az egyetlen nagy munkaadójától. 

A tőzsdéket ne tévesszük össze a gazdasággal, hiszen a tőzsdei árak szintje nem más, mint egy feltételezés a jövőről. Ez a tőzsde lényege.

Hát akkor mi a helyzet? Nagyon egyszerű. Sima, fapados technikai korrekciót látunk az arany chartján. Jó dolog látni a fától az erdőt!

MÁNIA 1.   A mellékelt chart az arany éves chartja, tehát minden ároszlop egy évet képvisel. Ilyesztőnek tűnhet azok számára, akik valahol a csúcs közelében vásároltak be. 1o1 dollárról ment (pontosabban száguldott) 873 dollárra az arany ára, alig bő négy esztendő alatt. Wall Street tele volt a szakértői jóslatokkal, amelyek szerint az árfolyam várhatóan több ezer dolláros szintet fog elérni. Aztán a lufi kipukkadt és elolvadt 253 dollárra. 

MÁNIA 2.   “Soha ne vegyél többet aranyat!” – hangoztatták a véleményüket megváltoztató szakértők.

arany ára

 

MÁNIA 3.   Aztán a mánia visszatért. Egy hatalmas bull market vette kezdetét az arany piacán. A tömegek ismét felfedezték az arany értékmegőrző funkcióját. Minden technikai indikátor azt jelezte, hogy az arany “túlárazott” és innen már nem nagyon tud feljebb menni.

7

 

A tőzsde világát két dolog vezérli (ezt minden tanfolyamomon sokszor elmondom): fear and greed. Vagyis a kapzsiság és a félelem. Ebben az esetben a későn jövők nem akartak lemaradni a partiról és bármilyen magas áron is hajlandók voltak vásárolni. A 11 éven át töretlenül tartó arany bull market kipukkadt, miután az ár 1923 dollár fölött is járt. Nézd meg a chart alján a húsz periódusú RSI indikátor értékét! 96 fölött! (Ennyi volt 2ooo-ben a Nasdaq esetében is, amit a sok éves pottyanás követett.) És mindez nem ötperces vagy félórás, még csak nem is napi charton – hanem éves charton! Mit jelent mindez? Az, hogy – természetszerűleg – az arany árfolyama jónéhány éven át esni fog. Teljesen mindegy, hogy a világgazdaság éppen mit csinál, milyen az ingatlapiac vagy a termelés hatékonysága! [Csak megjegyzem: az elemzők hozzá nem értését mutatja, ha az alapvető árutőzsdei termékeket (mint például az arany is) rövid távú chartokkal próbálják meg elemezni. Ez nagy melléfogás!]

8

 

MÁNIA 4.    A követhező chart a mai helyzetet mutatja, egyszerű Fibo szintekkel. Berajzoltam a korábbi eséshez is – akkor kb. a 75%-os szinthez jött vissza az ár. Jelen pillanatban az 5o%-os szinten áll. Persze, senki sem tudja, hogy mit hoz a jövő, de ha a történelem ismétli önmagát, akkor egy visszahúzódás a 75%-os szinthez (666 – wow, micsoda szám!) még nem volna rendkívüli esemény! Véleményem szerint a nagy játékosok már a 62% Fibo-n elkezdenek majd vásárolni (888).

Amit látunk tehát egyáltalán nem egy “pánik helyzet”. Abszolút normális visszahúzódás. De minthogy éves chartról van szó, sokak számára “katasztrofálisnak” tűnhet a helyzet, hiszen mást sem hallanak éveken át, minthogy esik az arany ára. Mégegyszer: teljesen normális az eddigi visszahúzódás – kár mindenféle mondvacsinált okok után nyomoznunk! 

9

 

 

Ez pedig a havi chart. Tisztán látható dupla toppal (úgy, ahogy tanultuk a tanfolyamon), brutális negatív divergenciával. Ez mind előrejelezte a pottyanást. Ott várja az árat a “kék vonal” (1ooo), majd kicsit lejjebb a 62%-os Fibo szint (888). A következő időszakban ez a cél, a target. Jelenleg, még csak eszedbe se jusson long menni!

A tanfolyami résztvevők tudják, hogy miképpen kell reagálni a 62% Fibo szintnél.

11

A “szakértőkre” pedig nem érdemes hallgatni – ők sem jövendőmondók. Ahogy esik az arany ára, úgy növekszik majd a számuk azoknak, akik előállnak mindenféle ötleleteikkel, mint például “Az arany többé nem tölti be az értékmegőrző szerepét!” vagy  “Most kivételesen más a helyzet!”, stb. Nonszensz! Sok ezer év óta sosem volt “más a helyzet” és nem is lesz. 

Dinasztiák keletkeztek vagy éppen mentették meg a korábban felhalmozott vagyonuk értékét azáltal, hogy a megfelelő időben aranyba/ezüstbe invesztáltak.  A mai nap emberének sincs sok alternatívája. Te mikor aludnál nyugodtabban egy esetleges gazdasági/katonai/geopolitikai krízis kirobbanása esetén? Ha a vagyonod forintban/a semmiből kitalált euróban/a brutális mennyiségben nyomtatott dollárban van – vagy netán aranyban? Ha nem az arany a válaszod, akkor valamit nem értesz és javaslom, hogy végezz további kutatást!

Ha tetszett a cikk, kérem LIKEolni és megosztani, SHARE! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.