Izgalmas Időket Élünk

Izgalmas Időket Élünk

Érdekes és izgalmas időket élünk! Látványos változásoknak lehetünk szemtanúi és részesei az élet minden területén.

Olyan lehetőségek bukkannak fel szinte minden nap, amikről alig egy-két évtizeddel ezelőtt még csak nem is álmodtunk. Emlékszem, amikor értékpapír bróker lettem Floridában, főnököm megkérdezte, hogy nagyon hosszú távon (évtizedek) melyek cégeket shortolnám és miért? Válaszom az volt, hogy a kőolaj kitermelőket, olajfinomítókat, benzinkúthálózatokat! “Miért?” volt a kérdés. Azért, mert egyszerűen  “rossz bizniszben vannak”.  Minden üzleti lehetőségnek van egy kezdeti (“születési”) időszaka. Azok járnak jól természetesen, akik ezt idejekorán felismerik. Aztán eljön a felnőtt korszak, amikor évtizedeken át fenn tudnak maradni, virágoznak, nagyszámú ügyfelet szolgálnak ki. Egy idő után óriási mértékben megnövekszik a konkurencia, telítődik a piac. Majd maga az igény, ami annak idején létrehozta őket, elkezd hanyatlani és megszűnik. Ez a világ rendje.

Gondoljunk csak bele, hogy néhány száz évvel ezelőtt milyen jelentős igény volt patkolókovácsokra, amikor “mindenki” lovon járt. Avagy íjkészítőkre, fegyverkovácsokra. Kereskedőkre, akik fizikailag megtettek hatalmas távolságokat, hogy évekkel később távoli országok termékeit (selymet, fűszereket, vagy akár tulipánhagymát) hozzák el saját országukba.

A technika fejlődésével ezek a mesterségek mind megszűntek, hiszen eredeti formájukban nem volt rájuk igény. Aki ezt nem vette észre időben, az pórul járt, mert a “rossz bizniszben” volt.

Fantasztikus változások, “történelmi átmenetek” részesei vagyunk mi is. Sok évtizede létező, nemzetközi cégek pozíciói gyengülnek meg, ha a vezetőknek nincs elég víziójuk a változásokról. Igen, a benzinkutak is rossz bizniszben vannak. Hála a Tesla autógyárnak és alapító zsenijének, Elon Musk-nak, aki telepakolta az USA térképét ingyenes “töltőállomásokkal”. Ugyanő az, aki éppen a napokban mutatta be háztetőcserép kollekciójat, ami egyúttal napelem is. A cserépgyártók a “rossz bizniszben” lesznek hamarosan, hiszen az új termék nem csak olcsóbb a hagyományos cserépnél, nem csak ingyenes árammal látja el családodat, de még eladásra is futja belőle – a fölösleg áramot eladod a helyi áramszolgáltatónak. Sok-sok egyéb példát lehetne még felsorolni.

Ami nagyon fontos, hogy a technológia fejlődésével nem csupán azon tudunk változtatni, hogy miképpen költsük el a pénzünket vagy takarítsunk meg többet – de azon is, hogy hogyan csináljuk a bevételünket (magyarul, miképpen “keressünk” pénzt). 

Az internet olyan lehetőségeket ad, amire alig húsz évvel ezelőtt sem gondoltunk. A mi szempontunkból a legfontosabb, hogy lehetővé teszi, hogy bármely terméket online áruljunk. Egy adott időben, bármely termékre sok százezer potenciális vevő létezik a Földön – és szándékosan mondok ilyen keveset. A termék lehet egy általad gyártott/kreált/kötött/horgolt/faragott/festett/készített akármi, un. fizikai termék. De tapasztalataid is leírhatod/videóra veheted/pdf file-ba foglalhatod és forgalmazhatod. Az egész Világ a potenciális vevőköröd! Nem lehet kifogásod, mert ha nincs saját terméked, akkor más valaki termékét árulhatod egy un. online store-ban, internetes boltodban.

A dolog szépsége, hogy relatíve rövid idő alatt fel tudod futtatni a bizniszed olyan szintre, hogy nem leszel többé “röghöz kötve”. Földrajzi lokációdtól függetlenül tudod az üzletedet üzemeltetni – élheted az “online nomádok” életét. Nincs főnök, nincs kora reggeli villamosozás, nincs könyörgés, hogy mikor mehessél “szabadságra”. (Érdekes nyelv a magyar. Ezek szerint, amikor a munkahelyeden vagy, akkor nem vagy szabad!) 

Tízezrek kezdenek bele minden nap új internetes (online) vállalkozásukba Világszerte. Legyél unikum, ne azt csináld, mint a többiek! És az elején tedd bele a sok munkát! Csak ismételni tudom magam: “Ha azt csinálod, amit mindenki más, akkor ugyannyi jövedelemre fogsz szert tenni, mint mindenki más. Ami nem sok.” Ha hajlandó vagy egy-két évet tanulással és kemény munkával tölteni, hogy elsajátítsd az új bizniszed, akkor az életed hátra lévő részét olyan formában élheted, amiről a többiek csak álmodoznak! Ne törődj a rosszakarókkal, a negatív hangokkal, az idótákkal, a kétkedőkkel! Ők azért mondanak nemet, mert gőzük sincs, hogy milyen erő van benned, hogy milyen lehetőségek előtt állsz!

Más! A mai nap fontos eseményként fog bevonulni az USA történelmébe. Elnököt választanak a polgárok. Bár sok milliónyian már megtették ezt, hiszen lehetett korábban is szavazni. Nem igazán akarnék politizálni ezen a blogon, de azért “több, mint érdekesnek” találok egy dolgot. Nyilvánvaló, hogy a közszolgálati média rendkívül módon támogatja az egyik elnök jelöltet. Nos, hackerek feltörték az egyik média szereplő, hivatalosan még nem publikus web oldalát, amin készen volt minden: a hivatalos bejelentése annak, hogy a támogatott elnök jelöltet megválasztották az Egyesült Államok elnökének! Nem, nem készült ugyanilyen oldal a másik elnök jelölt számára! Nem arról van szó, hogy mindkettőnek csináltak volna egy-egy oldalt, hogy amikor aktuálissá válik a dolog, a végső választási eredmények ismeretében gyorsan tudják informálni az olvasókat! Na, erre mondanám, hogy az amerikai választási rendszer (ideértve a Világ legtöbb országának választási rendszerét) elavult – a “rossz bizniszben van!”  (Egyébként ismét úgy néz ki, hogy Florida államról sokat fogunk hallani ma és az elkövetkező napokban.)

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.