Ingatlanpiaci Kilátások

Ingatlanpiaci Kilátások

Egy fontos hír. Tegnap a republikánus többségből álló House Financial Services Committee megszavazta az Obama-féle foreclosure program megszüntetését. (“Foreclosure” az a folyamat, amikor a hitelfolyósító a vevőtől visszaszerzi az ingatlant – nemfizetés miatt.)  Ezzel is kifejezték elégedetlenségüket. Két évvel ezelőtt a program beindulásakor az Obama adminisztráció azt ígérte, hogy mintegy 3-4 millió, bajban levő háztulajdonoson fog segíteni, a hitelszerződések átalakításával. Ebből mindössze 540000-en profitáltak a valóságban.  A republikánusok elégedetlenek a tempóval, továbbá sérelmezik, hogy az adófizetők pénzét azok megsegítésére költenék, akik felelőtlenül jártak el a lakásuk/házuk megvásárlásánál (van benne valami!)

Megjegyzem, hogy tavaly egymillió-ötvenezer családi házat adtak vissza a bankoknak a fizetni képtelen vevők. A tempó várhatóan fokozódni fog, hiszen több millió un. változó kamatozású hitel kamatja automatikusan meg fog ugrani több százalákot – jelentősen megnövelve a havi törlesztőrészletek összegét. Ez ismét több millió ingatlan visszaadását vetíti előre. Ennek egyenes következménye, hogy az ingatlan árak (kisebb stagnálás után) folytatják útjukat lefelé.  Nem véletlenül egyre több a német, angol vevő is Floridában. Amikor három szobás, két fürdőszobás, 8-10 éves lakást “csepeli lakótelepi áron” megvehetünk, akkor nagyon érdemes elgondolkodni.

A Foxnews ma reggeli adásában külön részt szentelt ennek a témának – itt csináltam az alábbi screenshot-ot, már csak a felirat miatt is érdemes volt: “A lakás krízis folytatódik. Tőbb, mint két millió visszaadott ingatlan az USA-ban.”

Mindezt azért írom, hogy megértsük: ezek azok a hírek, amelyek a valóságban vezetik a gazdaságot. Ezek számítanak!  Ami NEM számít az az Obama (Goldman Sachs)-féle piaci manipulációk, félrevezető munkanélküliségi adatok és a közgazdászok nonszensz előrejelzései.  Ennyi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.