Hello Németország! Hogy Álltok Az Emlékezőtehetséggel?

Hello Németország! Hogy Álltok Az Emlékezőtehetséggel?

Csak hangsúlyozottan ismételni tudjuk azt, amit korábban már megemlítettünk a “görög ügy” kapcsán.

A németek szerint már nincs miről tárgyalni. A görögök erre azzal vágnak vissza, hogy éppen a németek okoskodnak, akik tapasztalatból tudják, hogy milyen dolog megtagadni a nemzetközi tartozásaik fizetését?

Ezzel két múltbeli eseményre is utalnak.  Egyrészt, hogy még az első világháborút követően a történelem egyik legnagyobb hiperinflációs periódusát élték át a németek és egyszerűen nem tudták fizetni a külföldi hitelezőiket! Később ez gazdasági depresszióhoz és Hitler hatalomra jutásához vezetett.

Másrészt, a második világháború után, 1953. február 27-n a hitelezők nagylelkűen elengedték Németország fennálló külföldi tartozásainak felét. Ha ezt nem teszik meg, akkor nincsen “német csoda” és Németország valószínűleg ma is nyögné a terheket. 

A görögök erre próbálják még ezen a héten emlékeztetni a németeket. Kérhetik a fennálló tartozásaik teljes elengedését – amihez nyilvánvalóan a hitelezők nem fognak hozzájárulni – de a “fele is sokkal több, mint a semmi” megoldást választhatják.

A görögök vannak előnyösebb helyzetben, mert ha a lakosság hajlandó az általam korábban többször is említett mintegy két évnyi várhatóan nagyon nehéz időszakot átvészelni, akkor nyugodtan államcsődöt jelenthetnek és a hitelezők elbúcsúzhatnak mindentől. 

Mégegyszer: az Únió igazából attól retteg, hogy a görögök tényleg nem vacakolnak és csődöt jelentenek és ez a “rossz jelet” küldhet a többi, nyakig adósságban úszó ország (pl. Portugália) felé. 

Az érem másik oldala, hogy például a tartozás felének elengedése is további brutális megszorításokkal járhat a görög lakosság  számára. És ezzel továbbra is görgetnék maguk előtt azt a gigantikus méretű adóssághalmazt, amit soha-soha nem fognak tudni visszafizetni.

Történelmi pillanatokat élünk át. Egyfajta forradalomnak lehetünk szemtanúi – ha nem is most a görögökkel, de hamarosan egészen biztosan más országgal kapcsolatosan is. Vége kell, hogy szakadjon az idiótikus méretű eladósodásnak, a modern kor emberét gúzsba kötő rabszolgaságnak!

És a görögök ismerik a gyors megoldást! Elég ha a saját történelmükben néznek szét egy kicsit – hirtelen a “Gordiuszi csomó”  jut eszembe.

(A képen német gyerekek játszanak teljesen értékét vesztett márka kötegekkel.)

8

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.