Három Ország, Ahol Könnyű Letelepedni

Három Ország, Ahol Könnyű Letelepedni

Sokak kérésére – főleg azok részéről, akik annak idején részt vettek az előadásomon, ami “Világvége webinárként” (illetve tanfolyamként) vonult be a köztudatba – röviden összefoglalnám a lényeget. A kérdés az, hogy mely távoli országokban lehet relatíve gyorsan és akadálymentesen hivatalosan letelepedési engedélyhez (“rezidencia”) jutni? A másik, ehhez kapcsolódó feltétel, amit sokan kérdeztek, hogy mindezek mellett ne legyen szükséges az, hogy ténylegesen az adott országban kelljen élnünk. 

A téma meglehetősen sokrétű is lehet, attól függően, hogy ki milyen célból akarja ezt a megoldást választani. Ha komoly terveink vannak, abszolút ajánlott ügyvédi segítség igénybevétele közvetlenül az adott országban (semmiképpen sem Magyarországon!). Én magam nem ajánlok ügyvédi irodát, mindenki végezze el a szükséges kutatást. Tehát itt a rövid összefoglaló.

 

Panama. Többféleképpen tudod kvalifikálni magad. 

Az egyik legismertebb az un. pensionado program. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy bebizonyítod a hatóságoknak, hogy valamilyen stabil forrásból (nyugdíj, annuity) legalább havi $1000 jövedelmed származik. Ha van házastársad, akkor kettőtök számára együtt $1250 jön havonta. 

A második módszer, ha un. barátságos országból érkezel (friendly nations visa). Panama összeállított egy csaknem ötven országot felsoroló listát. Ha innen érkezel – nyert ügyed lehet. Igen, jelen pillanatban Magyarország is szerepel rajta! Következő lépésként legalább $5000-t szükséges elhelyezned egy helyi bankban és egy céget kell alapítanod.

A harmadik lehetőség, ha passzív befektetőként részt veszel egy állami projektben, ami általában egy újra erdősítési program. A minimális befektetési követelmény $80000.

Mindhárom esetben felkészülhetsz arra, hogy legalább két alkalommal el kell látogatnod Panamába, mire elintézed, hogy az ország legális lakosa leszel. Ha viszont megkaptad a papírjaidat, semmiféle követelmény nincs azzal kapcsolatosan, hogy fizikailag ott is lakjál vagy akármennyi ideig ott tartózkodjál. Az egyetlen feltétel, hogy két évente egyszer meglátogasd Panamát. Ha viszont öt év múlva szeretnél állampolgárrá válni és panamai útlevélhez jutni, akkor visszamenőleg leellenőrizhetik, hogy az előző öt esztendő java részét Panamában töltötted-e? (Kivételt képez a pensionado program. Ebben az esetben nem válhatsz állampolgárrá.)

Sokan nem tudják, hogy Panama fővárosa első rangú financiális központ. New York City után itt található a legtöbb bank a Világon! (Nem “kamu offshore” bank, hanem valódi, épülettel rendelkező pénzügyi intézet.) Sokan meglepődnek, akik először járnak ott. Azt hiszik, hogy Manhattan-ben vannak. (A cikk tetején levő fotó is Panama City.)

Panama City

 

 

Második országunk a szintén Karib-tengeri Belize.

Meglehetősen liberális az ország bevándorlási politikája. A fő program neve Qualified Retired Persons (QRP) program. Ebben az esetben 45 év feletti kell, hogy legyél és havi nyugdíjad (vagy annuity), amit az országon kívülrő kapsz, minimum $2000. Évi egyetlen hónapot szükséges fizikailag is Belize-n tölteni, hogy a rezidencia státuszodat fenntartsad. Egy év után kaphatsz állandó lakos státuszt, majd ezt követően öt év múlva kérvényezheted az állampolgárságot és útlevelet. Ha Belize-i állampolgárral házasodsz össze, egy év után állampolgár lehetsz.

Belize egy túrista paradicsom. Itt található a Földkerekség második legnagyobb korallzátonya. 

21

 

 

Harmadik országunk délebbre található: Uruguay.

Uruguay is azon országok közé tartozik, ahol viszonylag könnyű megszerezni az állampolgárságot (és útlevelet) és ugyanakkor ezt követően nincs követelmény azzal kapcsolatban, hogy mennyit időt kellene az országban fizikailag töltenünk.

Legelső alkalommal viszont számítanunk kell egy hozzávetőleg öt-hat hónapos tartózkodásra. Ezen periódus alatt szabadon jöhetsz-mehetsz, de az öt-hat hónap felét ténylegesen ott kell töltened – az ügyintézés miatt. Ahogy megkaptad az állandó lakos titulust a dokumentumokkal – kedvedre utazhatsz. Egyetlen feltétel létezik: elveszítheted státuszodat, ha folyamatosan három évnél hosszabb ideig tartózkodsz Uruguay-on kívül.

22

 

Ha tetszett a cikk, kéretik LIKEolni illetve megosztani, SHARE!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.