Görög Válság Avagy Megáll a Mókuskerék?

Görög Válság Avagy Megáll a Mókuskerék?

Görög Válság – És Még Mi?

A mellékelt videóban arról a dologról mondom el röviden a véleményemet, amire mostanában úgy hivatkozunk, hogy görög válság. Lehetséges, hogy amit az utóbbi időben látunk/hallunk az inkább az Únió válsága? Vagy méginkább a nemzetközi pénzügyi rendszer válsága?

Ez semmi egyéb mint, ami már régóta látható és várható volt. Az un. “fejlett világ” országai olyan adósságállományban úsznak, amelyet soha-soha nem tudnak majd visszafizetni. Ezt mindenki tudja.

Még sem állnak ki a politikusok az emelvényre és mondják azt, hogy “Uraim! Ez az egész nonszensz. Ti a semmiből kreáltok korlátlan mennyiségben un. ‘pénzt’ – amit aztán kölcsönadtok nekünk. Nem aranyat kapunk, se nem valami olyasmit, ami mögött tényleges érték található. Néhány számjegyet a komputeren – sok nullával a végén. Cserébe viszont iga alá hajtjátok az ország lakosságának többségét évtizedekre.

Az ő általuk befizetett töménytelen mennyiségű adóból és elvonásból fizetjük vissza a hiteleiteket. Az egyedüli nyertes ti vagytok, mert emberek milliói gyakorlatilag modern kori rabszolgaként titeket szolgálnak. Az unokáink nagyon fognak utálni bennünket, hiszen már a megszületésük pillanatában sok-sok ezer dollár/euró tartozás megfizetésére kötelezzük őket! Isten hozott a családban kis unokám!

Uraim! Ez nem fair és nem méltányos! Söpörjünk ki mindent és kezdjük elölről a dolgokat.”

Az Únió a valóságban nem a görögöktől fél. Sokkal inkább attól, hogy a görög válság végkifejlete (“megoldása”) példaként szolgálhat más országok számára is. Mert csak a játék miatt tételezzük fel egy pillanatig, hogy a görögök és még néhány egyéb Úniós ország csődöt jelent, megtagadja a fennálló tartozásaik fizetését. Ez nyilvánvalóan a nemzetközi pénzhatalmak legrosszabb álmaiban jön csak elő – de a történelem folyamán először fennáll a realítása annak, hogy ez megtörténjen.

Állítólag ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a felek. Bár a németek szerint már nincs miről tárgyalni. A görögök ma reggel azzal vágtak vissza, hogy éppen a németek okoskodnak, akik tapasztalatból tudják, hogy milyen dolog megtagadni a nemzetközi tartozásaik fizetését. (Utalván arra, hogy a második világháború után 1953. február 27-n a hitelezők nagylelkűen elengedték Németország külföldi tartozásainak felét. Ha ezt nem teszik meg, akkor nincsen “német csoda” és Németország valószínűleg ma is nyögné a terheket. Ne felejtsük el, hogy még az első világháborút követően a történelem egyik legnagyobb inflációját élték át a németek és nem tudták fizetni a külföldi hitelezőiket!)

Bár görög válság a hivatkozási alap, amit mostanában látunk az legalább annyira az Únió illetve az egész pénzügyi rendszer válsága is.

Itt a link a videóhoz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.