Gann Chartok

Gann Chartok

A Gann chartokat úgy általában misztikum övezi.

Pedig a fundamentumok meglehetősen egyszerűek. W. D. Gann “jó időben volt jó helyen”.  Jó helyen, hiszen egy texasi farmer gyermekeként látta meg a napvilágot. Ezáltal rálátása volt a mezőgazdasági termékek árváltozásaira és azok hatására a mindennapi életben.

Jó időben – mert akkor élt, amikor még nem léteztek komputerek. A trader szempontjából ugyanis fontos, hogy lássa a charton az ár és az idő valódi kapcsolatát. Gann idejében a chartokat kézzel rajzolták (“milliméterpapírra”).

A modern kor komputeres tradere tulajdonképpen előnytelen helyzetben van, hiszen élete folyamán sosem látja azt – mármint az idő és az ár természetes arányait – amit Gann és követői láthatnak. A mai charting szoftverek elsöprő többsége pedig arra törekszik, hogy egy adott idő intervallumon belül a legmagasabb és a legalacsonyabb árszint között mindent megmutasson. Természetesen, ez is hasznos lehet bizonyos kereskedési stratégiákra. 

Gann ismert chartjai közül az egyik legismertebb látható legfelül. A határidős szójabab chartja alapján az utódoknak már sikerült sok mindent kihámozniuk Gann trading szabályaiból.

Gann chartok a szobafalon!

Még ma is vannak hagyományőrző traderek, akik semmit sem bíznak a véletlenre. A chartjaikat precízen, kézzel rajzolják. Ha látni szeretnénk az idő és ár valódi kapcsolatát – ahogy már említettem – erre a feladatra a mai szoftverek nagy többsége alkalmatlan. A kézi rajzolás (pontosabban az igazi arányok megtartása) során viszont egy meglehetősen gyakorlatias problémával találjuk magunkat szemben. A chartok nagy területet vesznek igénybe. Gann annak idején megemlítette, hogy némelyik fél szobányi méretű volt. A mellékelt fotó jól érzékelteti ezt!

Gann chartok a szobafalon

Még egy dolgot érdemes itt megemlíteni. Az a vélemény járja, hogy magát a “square of 9”-t Gann találta fel. Ez azonban téves. Indiai útja során (egy templom falába vésve) illetve Egyiptomban (piramis falán) vette őket észre. Kétségtelen, hogy ő volt az első, aki tőzsdei kereskedésre használta fel a speciális formába helyezett számsort.

A szombati tanfolyamon sokat foglalkozunk majd Gann chartjaival. Itt olvashatsz a a részletekről.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.