És Te Készen Állsz A Változásokra?

És Te Készen Állsz A Változásokra?

Már régóta készültem, hogy írjak egy posztot az általános gazdasági helyzetről és a várható változásokról, annak társadalmi kihatásairól. De hát egyelőre élvezem a nyarat és a foci Európa Bajnokságot. 🙂  (A többi pedig szépen megy magától is.)

Aztán az elmúlt órák eseményei felpörögtek és ezekkel kapcsolatosan szeretném elmondani röviden a véleményem. Már mindenki hallotta a híreket: az Egyesült Királyság szavazóinak többsége úgy döntött, hogy kilép az Európai Únióból. Ehhez nagyon fontos hozzátenni, hogy egyáltalán nem egyértelmű a helyzet, ugyanis Skócia, Észak-Írország és Gibraltár lakosai a maradás mellett voksoltak. Sőt, Skócia miniszterelnöke első reakciójában máris jelezte egy újabb referendum valószínű megtartását a skótok számára, amelyben döntenének az önállósodásról, az Egyesült Királyságtól történő elszakadásról és az EU-hoz történő csatlakozásról. 

Észak-Írországgal és Írországgal kapcsolatosan pedig felvetődött ismét az ír sziget két országának egyesítése. 

A tényleges elszakadási procedúra mintegy két évet fog igénybe venni és ebben a pillanatban nyilvánvalóan nem is lehet az élet minden területére kiterjedő hatásait felmérni. Annyi biztos, hogy a milliós nagyságrendű brit expat közösség nem nagyon örül (csak Spanyolországban egymillió feletti a számuk, de ott vannak Máltán, Cipruson, dél Franciaországban – mindenütt, ahol jobb idő van, mint Angliában). Számukra máris tragikus, hogy a brit font az éjszaka folyamán mintegy 10%-t veszített értékéből és 30 éves mélyponton van a dollárhoz képest.

16

Ami a tőzsdéket illeti – semmi váratlan nem történik. Az a meglepő, hogy léteznek olyan (finoman fogalmazok) félnótások, akik az elmúlt napokban megállás nélkül nyomták fel az indexeket, mert “nem akartak lemaradni a felfelé történő kitörésről”! Sosem értettem az ilyen trading “stratégiát”. 

Ma nyilván a detoxikálóban érzik majd magukat. Tokió 8%-t esett, és amikor e sorokat írom (magyar idő szerint reggel kilenc után) London 8.5% mínuszban van, Párizs minusz 10%, DAX mínusz 9.5%, Madrid mínusz 11.5%.  Nyilvánvalóan Amerikán van az európai traderek szeme és abban reménykednek, hogy az elmúlt hónapok során “jó munkát végző” PTT a Világ segítségére siet. (PTT azaz “Plunge Protection Team” – hivatalosan nem létező trader csapat, amelynek egyetlen szerepe a Fehér Ház és a FED utasítására a piacok manipulálása a politikai kívánalmaknak megfelelően). 

A dolgok szépsége abban rejlik, hogy a mai esés semmiképpen sem tekinthető váratlannak. Aki járt mostanában a tőzsdetanfolyamainkon az érti. Aki nem, annak elég csak ránézni a chartokra. Magam is azt tanultam a mentoraimtól (pl. Murrey-től), hogy az un. rossz hír, mindíg a piacok tetején érkezik meg. A valóságban teljesen mindegy, hiszen ha nem lett volna Brexit szavazás, akkor valami más indította volna be ugyanezt. Csak szét kell nézni a világban és könnyű találni okot.

A Haladó Tanfolyam résztvevői megtanulták meglehetős precizítással “megjósolni” a nagy fordulópontokat a Természet törvényei alapján. Semmi sem változik csak úgy magától, a Világegyetemben rend van – mégha ez káosznak is tűnik. A trader feladata, hogy megtanulja megkülönböztetni a háttérzajt a Természet törvényeitől.

A PTT bele tud nyúlni az esésbe és néhány nap alatt ismét föltornázni az indexeket? Természetesen, igen a válasz. Bármit megtehetnek (ezzel kapcsolatosan kifejtettem a véleményem a legutóbbi tanfolyamon részletesen – nem igazán nyilvános az akkori megfogalmazásom.) A kérdés, hogy akarják-e?

Tudjuk, mert tény, hogy a Világtörténelem egyik legjelentősebb gazdasági összeomlása felé haladunk. A 2007/2009-es krach csupán zsenge bemelegítésnek számított. Az emberiség történetének legnagyobb vagyon transzfere fog megtörténni. A média mókás “szakértői” 2008-ban is arról írtak, hogy a tőzsdék összeomlása trillió dollár értékeket párologtatott el. Micsoda nonszensz! Az érték nem párolgott el – csupán átvándorolt azok zsebébe, akik tudták, hogy mit csinálnak. 

Nem véletlenül adtam a fenti címet a posztomnak. (Brexit ide vagy oda – nem számít.) Egyszerűen nem lesz középút, nem lesz “majd meglátjuk mi fog történni”, nem lesz langyosvíz. Ha felkészülsz – az unokáid is áldani fogják a nevedet. Ha nem, akkor életed legnagyobb baklövését követed el. A tömegek elsöprő többsége nem fog felkészülni – az ő teljes vagyonuk fog átvándorolni azok zsebébe, akik felkészülnek és tesznek is érte. Hangsúlyozom, nem csak a tőzsdékről van szó. Sőt!

Izgatottan várom a Belgium elleni meccset. Hajrá Magyarok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.