Bitcoin Crash A Láthatáron

Bitcoin Crash A Láthatáron

Az előző cikkem véletlenül került ide, erre a blogra – igazából az előfizetőimnek szántam – emiatt is lett jelszóval védett itt. Bocsánat! Viszont sokan kértétek a véleményemet a témával kapcsolatosan az elmúlt napokban. Hát hadd írjam le nagyon röviden!

Egy bizonyos rendszerrel dolgozom. Közületek, akik a budapesti tanfolyamok óta követnek tudjátok, hogy ezek pontossága nagyjából…… – na, számot inkább nem mondok. Mondjuk azt, hogy “rendkívül magas”. Az Életben néhány dologban bízok meg maradéktalanul és fenntartás nélkül – ez az egyik. 🙂 Mégpedig azért, mert a Természet törvényeit nem lehet megerőszakolni.(Még ha a semmiből hirtelen nagyszámban előbukkanó Bitcoin “guruk” mást is állítanak!)

Két “fokozat” létezik a “riadó helyzetben”. Az elsőt a mai napon elérte a Bitcoin! Innentől kezdve soha nem mennék long. Ez most már nem trading, még csak nem is befektetés, hanem kaszinózás.

Mehet még innen feljebb az ár? Igen, természetesen! “X” ponttal innen feljebb (legyen az én titkom, hogy ez pontosan mennyi), a riadó rendszer viszont eléri a legmagasabb fokozatot, amely annyira túlfeszített, hogy mindössze néhány alkalommal fordult elő az emberiség történetében és a végeredmény kivétel nélkül mindíg ugyanaz lett: crash (nem is akármilyen). Ez jön most is.

Ha day trader vagy és tudod, hogy miképpen lehet long és short menni – akkor sok sikert kívánok! Főleg, hogy napokon belül belépnek a nagy játékosok az újonnan induló határidős (futures) kontraktusokkal, akik adott jelre az árvák könnyét is ki fogják shortolni a Bitcoinból (amire a milliónyi amatőrnek nem lesz lehetősége). Az InteractiveBrokers vezetője máris figyelmeztetést adott ki, hogy egy gyorsan eső piac esetén egyszerűen nem lesz “bid”, eltűnnek a vevők, ami még gyorsabb esést generál. Előfordulhat, hogy úgy ébredsz, hogy a Bitcoin ára lent van több ezer pontot.

Ha “hosszútávon” akarod tartani a Bitcoinodat – akkor javaslom döntsd el, hogy mennyire hosszú az a hosszú és mekkora esést bír ki a gyomrod! Nem szabad összetéveszteni a tradingelést – a reménykedéssel és a sűrű imádkozással!

Tipikus trading kaszinó a mai napon: profi játékosok kis volumennel felsétáltatják az árat – aztán “mennyiséggel beleadnak”. Az azért elgondolkodtató kell, hogy legyen minden long számára, hogy ha egy óriási bullish napon (+10% ma) az ár 634 pontot tud esni alig négy perc alatt (perc alapú chart itt alul) – akkor mi lesz itt pánik helyzetben?

 

2000. tavaszán (máig hálás vagyok a Sorsnak, hogy a legnagyszerűbb tőzsdeidőszak résztvevője lehettem Amerikában, mint bróker és trader) már olyan reklámok léteztek, amelyek arra buzdítottak, hogy vegyél fel jelzáloghitelt a házadra és daytradingelj a kapott pénzzel! Sok százezer ember háza bánta röviddel később! Most is kezdi elönteni a hasonló szemét az internetet: vegyél Bitcoint hitelkártyára! Láthatóan csak egyetlen kérdés létezik: “500,000 avagy 1 millió dollár lesz-e a Bitcoin ára hamarosan”.

Természetesen, ez nem trading tanácsadás a részemről – csupán figyelemfelhívás azok számára, akik ezt megértik. Ez nem arról szól, hogy eltudod-e kapni a csúcsot! Semmi szükség rá! Ez arról szól, hogy a rizikó/potenciális profitnak milyen az aránya. És ne feledd az aranyszabályt: a trend közepén mindíg a tömegeknek van igazuk (mert ők alkotják a trendet). A fordulóknál viszont a tömegeknek sosincs igazuk (mert gőzük sincs, hogy mik a fordulók előjelei). A lényeg, hogy ismerd saját rizikótűrő képességed és ennek megfelelően cselekedj!

És még valami: utólag mindenki okos és “én tudtam, hogy így lesz”. De előre kevésnek van “vér a pucájában” ahhoz, hogy kiálljon és a nevét adja a figyelmeztetéshez!

Sok sikert kívánok mindenkinek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.