A Világtörténelem Második Legnagyobb Pénzügyi Buborékja

A Világtörténelem Második Legnagyobb Pénzügyi Buborékja

Néhány közhely. A történelem ismétli önmagát. Az emberek nem tanulnak a múltból. “Nem, az összeomlás velünk nem történhet meg!”  “This time it is different” – Ezúttal ez most más!  –  Van egy rossz hírem. Ezúttal ez most NEM más. A történelem ciklusokban ismétli önmagát. Ennek egyetlen pofon egyszerű oka van. Az emberek nem változnak. A tömegek ugyanúgy viselkednek bizonyos szituációkban. Mindennek (kivétel nélkül, mindennek) létezik frekvenciája. Ha a tőzsdén sikeres akarsz lenni, akkor nem a mozgóátlagokat és hasonló nonszenszet kell tanulmányoznod, hanem Gann és Tesla életét és munkásságát. De aki tudja, hogy miről van szó – az már tisztában van ezzel.

Az első mellékelt fotón a Bitcoin tegnapi, 2017. november 7-i mozgását láthatod. 6% föl – aztán 10% le. Egyetlen napon. Szemeim szinte fátyolosak, ahogy visszaemlékezem a “régi, szép időkre”. Utoljára ilyen idiótikus (hivatalosan: volatilis) ármozgást 1999-2000-ben, a Nasdaq-on éltem át. Ma is hálás vagyok a Gondviselőnek, hogy részese lehettem a Világtörténelem legjobb (a traderek szempontjából) tőzsdei időszakának. Amikor óránként húsz dollárt mozogtak a részvények. Amikor a “tuti tippet” a taxisofőröd fodrászának az anyósa adta. Fantasztikus volt. Mindenki tudja, hogy mi lett a vége.

A második chart is rendkívül izgalmas. Már Gann is megmondta (Tesla is, de más értelemben), hogy az idő és az ár ugyanaz, egy mértékegységet alkotnak, bizonyos szabályokkal.

Amit itt látsz, az az emberiség történetének legnagyobb pénzügyi lufijai. Hívhatjuk buboréknak is. Fentről az ötödik legjelentősebb az amerikai részvénypiac felpumpálása volt 1923 és 1932 között. Ennek lett egyenes következménye (a lufi kipukkanásakor) a Nagy Gazdasági Világválság.

Nagyságrendben ezelőtt áll a Dél-tengeri Buborék illetve harmadik helyen a Mississippi Buborék.

Napjaink Bitcoin mániáját kizárólag a híres/hírhedt Tulipán Mánia előzi meg. Ha szemeddel végigköveted a világos kék vonalat, akkor láthatod, hogy mi lett a vége.

Nem, nem kívánok tanácsot adni. Mindenki a maga sikerének a kovácsa. Csak kövesd a híreket és magad döntsél! Amikor a semmiből bukkannak elő a “szakértők”, akik (állítólag) száz dolláron vettek először Bitcoint, de sosem adták el, mert csodálatos módon “tudták”, hogy sokkal magasabbra fog menni, akkor már világos lesz előtted, hogy jó lesz vigyázni. Kérdezd meg a taxisofőröd fodrászának az anyósát, hogy meddig érdemes Bitcoin-t venni?

Sokkal magasabbra mehet innen a Bitcoin ára? Igen! Senki nem tudhatja, hogy hol lesz a csúcs. De valaki a csúcson fog vásárolni. Ne te legyél az az őrült! Ez innentől kezdve nem az amatőrök játéka. Csak akkor vegyél részt benne, ha tudod, hogy mit csinálsz és megengedheted magadnak a veszteséget! Sok a hamis próféta odakint, aki összekeveri a tőzsdei kereskedést a történelem második legnagyobb bull piacával, amikor csupán annyi a dolgunk, hogy vegyünk – “mert úgyis magasabbra megy”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.