A Kínai Tőzsdét Nem Lehet Becsapni!

A Kínai Tőzsdét Nem Lehet Becsapni!

2007-óta nem esett ilyen nagyot egyetlen nap alatt a shanghai tőzsde – pontosan 8.47%-t! A közelmúltban már volt egy hasonló pottyanás. Aztán jött egy még nagyobb. És ne feledjük, hogy az amerikai manipulátorok az utóbbi időkben azzal voltak elfoglalva, hogy a Dow Jones-t visszanyomják 18,ooo fölé, amikor 3oo-4oo pontot esett. Olyan sokszor csinálták meg, hogy már szinte unalmas volt. Legutóbb a görög válság “megoldását” követően.  A nagy befektetési alapoknak időre van szükségük, hogy szép lassan kiszálljanak (már amelyik egyáltalán tudja, hogy ki kellene szállnia – a többségüknek halvány lövése sincsen.)

A legegyszerűbb módszer erre az index futures felsétáltatása (amikor Amerika alszik), és hajnalban a “szakértő TV csatornák” örömmel jelenthetik, hogy a piacok ismét magasan nyitnak, kék az ég és énekelnek a madarak. Aztán egész nap nem történik semmi. A nagy alapok csendesen adogatják el a dolgaikat, az amatőrök pedig vesznek.

Amíg Amerika a gyermekded tőzsdei játékait játszotta, addig Ázsia legnagyobb hatalmának (Kína) tőzsdéje csendesen összeroppant és elveszítette értékének nagy részét. A média olyan csendben volt, hogy szinte borsózik tőle a hátam. Most vagy ennyire vakok, vagy ennyire nem értenek hozzá, vagy ennyire csöndben kellett maradniuk? Lehet választani!

Aztán jött a kínai kormány és mesterségesen megpróbálta a lehetetlent, nyomta a sok-sok milliót a részvényekbe. Ez hosszú távon még sohasem működött sehol a Világon, de ők azért megkísérelték feltalálni a spanyol viaszt. Kötelezték a magát ripityára tört piacot, hogy mankóra álljon – mert az jól mutat!

Az Öreg Kontinensen a “görög válság megoldása” mindent hozott, csak éppen megoldást nem. Annyit igen, hogy Görögország – cserébe azért, hogy továbbra is nyitva tartsák számára az oxigén palackot a lélegeztetőgépen – felvett újabb nyolcvan milliárd euró hitelt (már követni sem lehet a pontos összegeket). Ezt hívják az Únióban “megoldásnak”! Ez olyan mint, amikor a halálos ágyán a rákos betegnek beadnak egy dupla adag morfium injekciót és a doki örömmel jelenti a rokonoknak, hogy “minden rendben van, a problémát megoldottuk”.  Mindenki annak érti, aminek akarja. Ő tulajdonképpen nem is hazudott. A rokonok picit megnyugodhatnak. Kérdés, hogy maga a beteg mit szólna a “megoldottuk” szóval kapcsolatosan, ha egyáltalán meg tudna szólalni?

Hasonló a helyzet Görögországban. Most csendet parancsoltak nekik – csupán azért a lehetőségért, hogy a saját pénzükhöz (kis adagokban) egyáltalán hozzáférhessenek és a jelképes temetést még elhalasztják. De mi lett megoldva az eredeti problémából? Az ég-világon semmi! 

 

shanghai market

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.